NIEUWS


Survivalzwemmen en het huidige zwemsurvival abc?

BLOG | 20 september 2021

Nederland is een waterland, dat weten we allemaal. Tegenwoordig willen mensen ook graag bij het water wonen en daarom worden er steeds meer wijken gebouwd waar men water in de achtertuin heeft. Kijk maar naar wijken als  Meerstad, Meerwijck en TerBorch. Ook veel andere wijken zijn vol met vijvers, slootjes of andere prachtige vormen van water. Heerlijk om te wonen, maar wat een onrust voor ouders met jonge kinderen. Het is dan ook erg belangrijk om je kinderen te leren survivalzwemmen.

Een aantal jaren geleden verdronk er een jongetje in de achtertuin van een jong gezin in de buurt van Groningen. Moeder was boven met de baby bezig, vader ging de deur uit naar zijn werk en het jongetje wist de deur naar de tuin open te krijgen en over het hekje te klimmen naar het water. Een drama voltrok zich daarna.

Zelfstandigheid door survivalzwemmen

Als zwemschool moet je, vind ik, direct tijdens de eerste lessen voor diploma A de kinderen leren dat wanneer ze in het water belanden, ze zich zelfstandig kunnen redden en naar de kant kunnen komen. Het survivalaspect moet in eerste instantie bovenaan staan. Daarna komt de technische kant van de verschillende zwemslagen om je ook te kunnen redden op langere afstanden en in verschillende types van zwemwater.

Extra vaardigheden

Tegenwoordig zijn de zwembaden waar we met onze kinderen gaan zwemmen niet meer de zwembaden zoals wij die als ouders van vroeger kennen. Een 25meter bad met wat speelmateriaal of nog een ondiep bad om te spelen erbij, dat was het dan wel. De zwembaden van nu hebben stroomversnellingen, golfbaden, wildwaterbanen en spannende glijbanen! Superleuk natuurlijk, maar het vereist extra vaardigheden in het zwemmen. Daarom is het huidige ABC-diploma in het leven geroepen. 

Verschillende zwemdiploma’s

Met het behalen van het C-diploma (staat voor Complete zwemmer) laat je kind zien een goede conditie te hebben en de vaardigheden te beheersen om op een veilige manier te bewegen en recreëren in een zwembad met attracties en in open water. Het A-diploma staat voor Aanvangsdiploma. Je kind kan dan de verschillende zwemslagen laten zien, maar het echte zwemmen begint daarna pas bij het diploma B (=Beginner). Je kunt het huidige B-diploma van nu qua zwemmen het beste vergelijken met het A van vroeger.

Survivalzwemmen met ABC-diploma

Is je kind oud genoeg om naar zwemles te gaan? Kies dan altijd voor een ABCdiploma, pas dan kun je je kind met een gerust hart in verschillende types zwemwater laten zwemmen. Een B-diploma is dan echt nog niet voldoende!


Meer nieuws

Deze week gaat het over spelen, iPads een kinderen fouten durven laten maken?

Lees verder

Ervaringen

Onze zoon heeft met heel veel plezier zwemles gehad bij zwemschool Vet Cool en inmiddels zijn diploma’s op zak! Leuke enthousiaste instructeurs, kleine groepjes dus veel aandacht voor het kind.
Zeker een aanrader!

- Clement

Een erg goede zwemschool. De lessen zijn kleinschalig, kindgericht en persoonlijk. Echt een aanrader!

- Ursula

Leuke zweminstructeurs die op een mooie manier de kinderen aan het zwemmen krijgen. Kleine groepen; veel aandacht per kind. Snel diploma gehaald

- Kees